Suroviny
- máslo 220 g
- třtinový cukr 250 g
- vanilkový extrakt (nebo cukr) 1 lžíce
- vejce 2 ks
- pšeničná celozrnná mouka 190 g
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- mletý hřebíček 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- ovesné vločky (jemné) 250 g
- sušené rozinky 200 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C/200 °C horkovzdušnou.
- Ve velké míse šlehejte máslo s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém. Smíchejte mouku se sodou, kořením, solí a vmíchejte ji do máslového krému. Přidejte ovesné vločky, rozinky a dobře promíchejte.
- Na plech vyložený pečicím papírem dávejte lžičkou malé hroudy těsta ve velikosti vlašských ořechů. Dodržujte větší rozestupy, aby se sušenky nespekly. Pečte 10–12 minut do světlezlata. Nepřepečte je.
- Po krátkém vychladnutí skladujte ve vzduchotěsné nádobě.