Postup přípravy
- vepřový bok 1 kg
Bramborové špalíčky
- hrubá mouka 200-250 g
Dušené zelí
- cukr None
Dušené zelí
- sůl None
Postup přípravy
- sůl None
Postup přípravy
1.Bůček nakrájíme na stejné větší kousky, maso osolíme, okmínujeme, opepříme. Připravíme si zapékací misku. Rozpustíme si tolik sádla, aby bylo maso ponořené. Do nádoby přidáme česnek, jarní cibulku a rozmarýn. Zapékací nádobu dáme do trouby na 80stupňů zhruba na 8-9 hodin péct do trouby. Když je maso hotové, necháme je vychladnout a počkáme, až šťáva klesne ke dnu. Poté, co tuk ztuhne, vyndáme maso a výpek přendáme na pánev. Přidáme maso a spolu to pěkně opečeme na pánvi, ke konci dáme ještě lžíci medu.
2. Bramborové špalíčky: Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem. Studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme dvěvejce a krupičku podle potřeby. Z několika kousků těsta uválíme dlouhé „hady“, které naporcujeme na špalíčky a ty vaříme zhruba 5-8 minut v osolené vodě - hotové jsou, když vyplavou na hladinu.
3. Hlávku bílého zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na proužky. V širším kastrolu si na omastku osmažíme cibulku, přidáme nakrájené zelí a chvilinku společně restujeme, přilijeme vodu, aby se zelí dusilo. Přidáme kmín, podle chuti cukr, sůl, ocet, zakryjeme, dusíme a hlídáme! Když je zelí skoro měkké, na konci zahustíme nastrouhanou uvařenou bramborou.
Hlavní chod:
Konfitovaný bůček s bramborovými špalíčky a zelím
Ingredience:
1 kglibovějšího vepřového boku bez kosti
snítky rozmarýnu
kmín
1 lžíce medu
1 kostka sádla
6 stroužků česneku
několik jarních cibulek
sůl a pepř
Bramborové špalíčky:
6 větších brambor
200-250 g hrubé mouky
2 vejce
špetka soli
Dušené zelí:
1 bílé zelí
2 lžíce sádla nebo olej
cukr (podle chuti)
1 lžička kmínu
1 vařená brambora
ocet dle chuti
sůl a pepř