Na těsto
- mouka 500 g
Na 1. náplň
Na 2. náplň
- mléko 5 lžic
Na 3. náplň
- strouhanka 1 lžíce
Na ozdobu
Postup přípravy
Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi 1/2 šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr. Zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 1,5 hodiny kynout na teplé místo.
Mezitím si připravíme náplně. Na tvarohovou utřeme tvaroh s ostatními přísadami.Na makovou náplň nejprve mléko s mákem přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Pak přidáme cukr a necháme vychladnout.Na jablečnou náplň dáme do kastrůlku lžičku másla a najemno nastrouhaná jablka, přilijeme 2–3 lžíce vody a dusíme doměkka. Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a strouhanku.
Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplněmi podle vlastní chuti. Můžeme přizdobit rozinkami, mandlemi, meruňkami a podobně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při 180 °C na vymaštěném plechu v předehřátá troubě do světle hněda.