Na korpus
Na máslový krém
- moučkový cukr 200 g
- máslo (neslané) 100 g
- limetková kůra (ze 2 limetek)
Na polevu
- cukr krupice 250 g
- bílek 50 g
- kokos (sušený) 50 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C, u plynové na stupeň 2.
- Korpus: Všechny ingredience dejte do mísy a vyšlehejte do hladké hmoty. Směs přendejte lžící na dortové formy a uhlaďte povrch. Pečte uprostřed trouby 1–1¼ hodiny, dokud se nebude uprostřed zvedat a bude pevný na dotek.
- Vyndejte dort z trouby, nechte ho asi 15 minut chladnout ve formě, potom jej vyndejte a nechte úplně vychladnout.
- Máslový krém: Práškový cukr přesijte do mísy, přidejte máslo, limetkovou kůru a šťávu a vše vyšlehejte do hladké hmoty.
- Korpus dortu rozřízněte na tři kola a naplňte máslovým krémem.
- Poleva: nalijte do hrnce 150 ml vody a přidejte cukr. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Zvyšte teplotu a uveďte sirup do varu a vlhkou mašlovačkou smyjte zbylé krystalky cukru ze stran hrnce. Směs vařte bez míchání, dokud nedosáhne teploty 121 °C. Až se směs bude blížit požadované teplotě, ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte v míse bílky do tuhé hmoty. Se stále zapnutým mixérem postupně sníh přidávejte do sirupu a šlehejte 5–10 minut, dokud směs nebude lehká a nadýchaná.
- Rychle rozložte polevu po povrchu dortu, uhlaďte a vtlačte do ní strouhaný kokos. Nechte zatuhnout.
- Prima tip: Korpus dortu bez náplně a polevy dejte do vhodného obalu a zamrazte. V mrazáku vám vydrží 1 měsíc. Před kompletací nechte korpus důkladně rozmrazit.