Na náplň
- jablko 6 ks
- cukr
Na zmrzlinu
- mléko 100 ml
Domácí listové těsto
- sůl špetka
Postup přípravy
Ingredience na těsto smícháme dohromady, necháme chvilku odpočinout. Mezitím si oloupeme jablíčka a nastrouháme nebo nakrájíme. Z těsta uválíme plát a vykrojíme čtverce o velikosti asi 10 na 10 cm. Do nich položíme jablíčka, skořici a cukr, zabalíme a položíme na plech zabalenou částí dolu. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut. Na závěr potřeme vajíčkem. Hotové posypeme cukrem a skořicí.
Zmrzlina: Žloutky utřeme s oběma cukry do světlé pěny. Vanilkovou dužinu povaříme v mléce smíchaném se smetanou. Pak vše přecedíme do žloutkové pěny a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Vychladlou směs v misce vložíme do mrazáku asi na 2 hodiny. Dezert podáváme na talířku společně. Zmrzlina je v samostatné mističce. Na dochucení můžeme přidat domácí šlehačku.