Kebab
- mleté hovězí maso 500 g
- cibule (+ trocha na ozdobení) 1 ks
- petrželka (nať + trocha k podávání) 1 hrst
- sůl
- římský kmín
Chlebové placky
- pšeničná celozrnná mouka 200 g
- mléko (nebo jogurt či voda) 100 ml
- sůl
- slunečnicový olej 2 lžíce
Akroška
- bílý jogurt 200 ml
- kopr (najemno nasekaný, podle chuti)
- okurka (nastrouhaná na plátky) 1/2 ks
- sůl
Postup přípravy
- V míse hněťte všechny suroviny na kebab a trochu vody tak dlouho, až se z masa uvolní bílkovina (směs bude krásně kompaktní).
- Ze směsi pak formujte asi 10 šišek (přibližně 17 cm dlouhých), které podélně napichujte na špíz a grilujte (nebo opékejte na litinové grilovací pánvi).
- Podávejte s chlebovými plackami, plátky cibule a se spoustou petrželové natě a také s osvěžujícím nápojem – akroškou.
- Chlebové placky: Mouku smíchejte se 100 ml mléka (případně vody či jogurtu, který způsobí, že placky budou velmi jemné) a se solí. Na závěr do směsi přilijte olej a vypracujte těsto, které by mělo být pružné a vláčné. Nechte ho aspoň půl hodiny odpočinout. Poté z něj vytvořte váleček, který rozdělte na 12 kousků. Každý kousek rozválejte na co nejtenčí placku. Nasucho je opékejte na velmi rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem (nejlépe litinové), z každé strany 1 až 2 minuty. Placky by se měly krásně nafouknout a být uvnitř duté.
- Akroška: Jogurt smíchejte s najemno nasekaným koprem, plátky okurky a se špetkou soli. Podle potřeby nařeďte vodou nebo ledovou tříští. Nápoj by měl mít přibližně konzistenci kefíru.
- PRIMA TIP: Skvělé kebaby (a samozřejmě také další gruzínské speciality) můžete ochutnat v Polévkárně paní Mančo, kterou najdete v pražském Karlíně.