Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kebab, akroška a chlebové placky

4 porce
do 30 minut
Kebab, akroška a chlebové placky
Kebab, akroška a chlebové placky Autor: Gurmet
Gruzínský kebab se připravuje z kvalitního, mírně prorostlého hovězího. Je proto krásně šťavnatý. Jako příloha s ním dobře ladí nasucho opečené chlebové placky a osvěžující jogurtový nápoj zvaný akroška. Vyzkoušejte!
Reklama
Reklama

Postup

  1. V míse hněťte všechny suroviny na kebab a trochu vody tak dlouho, až se z masa uvolní bílkovina (směs bude krásně kompaktní).
  2. Ze směsi pak formujte asi 10 šišek (přibližně 17 cm dlouhých), které podélně napichujte na špíz a grilujte (nebo opékejte na litinové grilovací pánvi).
  3. Podávejte s chlebovými plackami, plátky cibule a se spoustou petrželové natě a také s osvěžujícím nápojem – akroškou.
  4. Chlebové placky: Mouku smíchejte se 100 ml mléka (případně vody či jogurtu, který způsobí, že placky budou velmi jemné) a se solí. Na závěr do směsi přilijte olej a vypracujte těsto, které by mělo být pružné a vláčné. Nechte ho aspoň půl hodiny odpočinout. Poté z něj vytvořte váleček, který rozdělte na 12 kousků. Každý kousek rozválejte na co nejtenčí placku. Nasucho je opékejte na velmi rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem (nejlépe litinové), z každé strany 1 až 2 minuty. Placky by se měly krásně nafouknout a být uvnitř duté.
  5. Akroška: Jogurt smíchejte s najemno nasekaným koprem, plátky okurky a se špetkou soli. Podle potřeby nařeďte vodou nebo ledovou tříští. Nápoj by měl mít přibližně konzistenci kefíru.
  6. PRIMA TIP: Skvělé kebaby (a samozřejmě také další gruzínské speciality) můžete ochutnat v Polévkárně paní Mančo, kterou najdete v pražském Karlíně.
Reklama

Gurmet - červen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

Měsíc červen mají asi nejraději děti. Jednak mají hned v jeho začátku svátek, s jeho koncem také začínají prázdniny. Na děti (a také na jejich maminky) myslíme i v časopisu Gurmet. V červnovém čísle totiž najdou praktické tipy, jak si mohou užít pořádný mejdan na Den dětí a hlavně jak si na něj připravit dobrůtky jen s malou výpomocí maminek.

O tom, že léto už klepe na dveře, není pochyb. Spolu s ním přichází také čas jedné z nejoblíbenějších sezonních aktivit – grilování. Tentokrát jsme na něj připravili několik receptů z hovězího masa, nad kterými se vám budou sbíhat sliny. Na kulinární výlet vás tentokrát pozveme do Rakouska, jehož kuchyně je nám víc než blízká. Naučíme vás také, jak si připravit osvěžující a také zdravé letní smoothies.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama