Na paštiku
- játra 300 g
Na sýrovou pomazánku
- česnek 2 stroužky
Postup přípravy
Všechny suroviny na chléb smícháme, přidáme 1,5 hrnku vody, vše prohněteme a těsto necháme kynout 8–12hodin. Pak je vyklopíme do předehřáté nádoby s pokličkou a pečeme třicet minut, pak patnáct minut bez ní. K tomuto chlebu podáváme níže uvedené pomazánky.
Paštika: Slaninu necháme rozpustit, přidáme pokrájená játra a obojí orestujeme. Přidáme sůl, pepř, lžičku provensálského koření, ještě chvíli restujeme a pak rozmixujeme dohladka. Přidáme máslo a trošku smetany, opět mixujeme do hladké konzistence. V menších formičkách necháme dobře ztuhnout a vychladit.
Česnekovou pomazánku začneme tím, že si nastrouháme tvrdý sýr, který smícháme s drceným česnekem, tatarkou a nadrobno pokrájenými sušenými brusinkami.
Domácí tavený sýr: Kostku tvarohu rozmícháme s ingrediencemi dle chuti, solí a rovnou lžičkou sody, necháme deset minut odležet, poté vmícháme lžičku rozpuštěného másla. Dál mícháme, až hmota změní konzistenci na tavený sýr, který můžeme obohatit posekanou pažitkou.