Piškotové těsto
- mouka 40 g
Postup přípravy
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
Připravíme si piškot - celé vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku.
Jeden cukrářský sáček s hladkou špičkou naplníme sněhem, druhý piškotovým těstem. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme nejdříve ze sněhu 4-5 pruhů po celé délce plechu asi 2 cm od sebe (na plech se musí vejít dva stejně široké pruhy). Vynecháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu. Pak vezeme sáček s piškotovým těstem a nastříkáme je do mezer mezi sníh. Těsto je řídké, takže se v mezerách rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a upečeme při 170-180 stupních asi 10-15minut dorůžova.
Vychladlé pásy obrátíme i s papírem na čistý papír, nebo vál, a papír, na kterém jsme pekli, sloupneme. Oba potřeme vrstvou marmelády, jeden z horní a druhý ze spodní strany – můžeme kombinovat dva druhy sladší a pikantnější marmelády. Na spodní díl naneseme silnou vrstvu dotuha ušlehané smetany, přiklopíme horní díl a lehce přimáčkneme. Asi hodinu necháme odležet v lednici. Před podáváním poprášíme práškovým cukrem.