Suroviny
- polohrubá mouka 1 a 1/2 hrnku
- kakaový prášek (holandské) 4 lžíce
- hnědý cukr 1/2 hrnku
- sůl 1/3 lžičky
- hořká čokoláda (s 85% obsahem kakaa) 100 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- olej 5 lžic
Poleva
- rum 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- moučkový cukr 1 hrnek
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na teplotu 175 ºC. V míse smíchejte nejdřív mouku s kakaem, cukrem, solí, práškem do pečiva a nalámanou čokoládou. Přilijte hrnek vody, pár kapek vanilkové esence, olej a vše promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj tekuté těsto. Pečte v troubě asi 25 minut.
- POLEVA: Smíchejte rum, citronovou šťávu a cukr a ještě horké řezy jí polijte. Když bude poleva řidší a vsákne se, nevadí. Koláč nechte vystydnout a nakrájejte.
- Prima tip: Vyzkoušejte přidat do těsta nastrouhané jablko i se šťávou, řezy budou vláčnější. Vodu pak do těsta přidejte jen tehdy, když bude zapotřebí.