Kdo by neznal vanilku! Koření jemné vůně, koření, bez kterého se hospodyňka neobejde. Obzvláště pak o Vánocích. Vanilka je v kuchyni potřeba, a to nejen do vanilkových rohlíčků.
Vanilka – drahá chuť orchidejí
Vanilka je aromatické koření používané zejména při přípravě sladkých jídel, pochutin, nápojů a při výrobě kosmetiky. V kuchyni se používá fermentovaná tobolka (lusk) některých druhů orchidejí. Pravá přírodní vanilka je velmi ceněná.
Po objevu metody umělého opylování vanilkovníku plocholistého se pěstování rozšířilo z Mexika na Madagaskar, Réunion a Tahiti v Tichém oceánu.
Účinné látky:
Typické vanilkové aroma a chuť způsobuje fenolický aldehyd vanilin. Díky vysoké ceně přírodního produktu je vanilin vyráběn i synteticky. Je sice několikanásobně levnější, ale proti přírodnímu je méně lahodný a má ostřejší chuť. V polovině 20. století byl v Československu vyvinut a patentován jeho derivát etylvanilin.
Použití v kuchyni:
• Vanilka je velmi rozšířená přísada do moučníků, zmrzlin, čokolády, pudinků apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů. Největšími odběrateli vanilky jsou známé nadnárodní firmy vyrábějící nápoje colového typu.
• Širokou paletu uplatnění nacházejí extrakty z vanilky jako součást voňavek a parfémů.
Vlastní použití:
• Vanilkovou tobolku (lusk) rozřízneme ostrým nožem podél, vyškrábneme semínka a použijeme k ochucení.
• Prázdnou (vyškrábanou) tobolku nikdy nevyhazujte. I po využití vnitřního obsahu můžeme tobolku vložit do cukru, do lahve s tuzemákem nebo využít v mléce při vaření pudinku.
• Když se vám nehodí ani jedna možnost, zkuste prázdnou tobolku umístit na teplé topení – vanilka příjemně provoní celou místnost.
Tobolku vanilky špičkou ostrého nože rozřízněte a vyškrabejte dužinu se semínky Foto: Thinkstock
Vanilkovo-ořechové řezy
Suroviny:
1. těsto:
• 7 žloutků
• 70 g hrubé mouky
• 70 g hladké mouky
• 140 g cukru
• citronová kůra
2. těsto:
• 7 našlehaných bílků
• 100 g cukru
• 70 g strouhané čokolády
• dřeň z jedné vanilkové tobolky
Postup: První těsto rozetřete na pečicí papír, na to navršte druhé těsto a pečte asi 20 minut ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí nakrájejte na požadované tvary – řezy.
Café Cubano
Vyzkoušejte voňavý nápoj ze silné kávy, rumu a výrazné vanilky.
Suroviny:
• 600 ml mléka
• 100 g čokolády
• 400 ml kávy (espresso)
• 80 ml rumu
• 3 kostky cukru (na sklenici)
• 1 vanilkový lusk
• mleté chilli
Postup: Z lusku vanilky vyškrábejte dužinu se semínky a spolu s čokoládou zahřejte ve 400 ml mléka. Espresso rozdělte do čtyř velkých sklenic a dolijte horkým ochuceným mlékem. Přidejte rum a oslaďte. Nakonec nechte zpěnit zbývající mléko a vzniklou pěnu přidejte na kávu. Před podáváním okořeňte chilli.
Vyzkoušejte vanilku ve své přírodní podobě. Potom oceníte rozdíl mezi synteticky připravovanými náhražkami a silou přírodního aromatu a chuti.
Autor: Alžběta Krchová