Kmín - nenápadný král kuchyně
                                                    
                        Zdroj: Thinkstock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Kmín - nenápadný král kuchyně
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Thinkstock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Kmín používaný jako koření jsou sušená semena kmínu kořenného. Jedná se o jedno z nejstarších a nejpoužívanějších evropských koření. V kuchyni se používá již od starověku.
                        
                     
                
                                
                    Účinné látky
Kmín má vysoký obsah silic, dále obsahuje olej, bílkoviny a flavonoidy.
Použití
Kmín se používá v kuchyni jako celý, drcený nebo mletý. Využíváme ho k ochucení polévek, omáček, chleba, pečiva, pokrmů z hub, na dušené zelí, na maso, na brambory, při nakládání zelí a konzervování potravin.
Léčivé účinky
•	Působí proti parazitům
•	Podporuje žaludeční šťávy a trávení
•	Zabraňuje nadýmání
•	Podporuje tvorbu mléka při kojení
•	Snižuje výskyt chemicky způsobených rakovin žaludku, tenkého nebo tlustého střeva
Na co si dát pozor
Při nadměrném užívání může dojít k poškození ledvin.
Jak nakupovat
Nejlépe je nakupovat kmín v co nejčerstvějším stavu. Nedoporučuje se nákup na stáncích, kde vlivem slunce ztrácí barvu, chuť i vůni.
Skladování
Nejlepší skladování je v suchu a chladnu, balený do opakovaně uzavíratelných sáčků nebo v dobře uzavíratelných dózách.
 
Rychlá kmínová polévka
Suroviny:
•	2 ks brambor
•	1 lžička celého kmínu
•	½ l vývaru nebo vody
•	1 ks vejce
•	pepř a sůl
•	čerstvá hladkolistá petžel nebo libeček
Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a spolu s kmínem solí a pepřem dáme vařit. Po změknutí brambor zavaříme rozšlehané vejce, dochutíme, posypeme nasekanou petrželkou nebo libečkem a podáváme.
 
 
Hovězí roštěnky na kmíně
Suroviny:
•	500 g hovězí rošťenky
•	2 stroužky česneku
•	50 g paprikového bůčku
•	1 ks cibule
•	20 g hladké mouky
•	1 lžička drceného kmínu
•	sůl, pepř
•	½ l vody
Postup: Roštěnky osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem se solí. Kostičky paprikového bůčku osmahneme, přidáme roštěnky, opečeme, poprášíme moukou, přidáme cibuli, kmín, podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Nakonec maso vyjmeme a šťávu přecedíme.
Příloha: brambory, knedlíky, rýže
Nezapomínejte na typicky české i evropské koření. Obohaťte svůj jídelníček o „staronové“ recepty s kmínem.
Autor: Alžběta Krchová