Kmín používaný jako koření jsou sušená semena kmínu kořenného. Jedná se o jedno z nejstarších a nejpoužívanějších evropských koření. V kuchyni se používá již od starověku.
Kmín – nenápadný král kuchyně
Účinné látky
Kmín má vysoký obsah silic, dále obsahuje olej, bílkoviny a flavonoidy.
Použití
Kmín se používá v kuchyni jako celý, drcený nebo mletý. Využíváme ho k ochucení polévek, omáček, chleba, pečiva, pokrmů z hub, na dušené zelí, na maso, na brambory, při nakládání zelí a konzervování potravin.
Léčivé účinky
• Působí proti parazitům
• Podporuje žaludeční šťávy a trávení
• Zabraňuje nadýmání
• Podporuje tvorbu mléka při kojení
• Snižuje výskyt chemicky způsobených rakovin žaludku, tenkého nebo tlustého střeva
Na co si dát pozor
Při nadměrném užívání může dojít k poškození ledvin.
Jak nakupovat
Nejlépe je nakupovat kmín v co nejčerstvějším stavu. Nedoporučuje se nákup na stáncích, kde vlivem slunce ztrácí barvu, chuť i vůni.
Skladování
Nejlepší skladování je v suchu a chladnu, balený do opakovaně uzavíratelných sáčků nebo v dobře uzavíratelných dózách.
Rychlá kmínová polévka
Suroviny:
• 2 ks brambor
• 1 lžička celého kmínu
• ½ l vývaru nebo vody
• 1 ks vejce
• pepř a sůl
• čerstvá hladkolistá petžel nebo libeček
Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a spolu s kmínem solí a pepřem dáme vařit. Po změknutí brambor zavaříme rozšlehané vejce, dochutíme, posypeme nasekanou petrželkou nebo libečkem a podáváme.
Hovězí roštěnky na kmíně
Suroviny:
• 500 g hovězí rošťenky
• 2 stroužky česneku
• 50 g paprikového bůčku
• 1 ks cibule
• 20 g hladké mouky
• 1 lžička drceného kmínu
• sůl, pepř
• ½ l vody
Postup: Roštěnky osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem se solí. Kostičky paprikového bůčku osmahneme, přidáme roštěnky, opečeme, poprášíme moukou, přidáme cibuli, kmín, podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Nakonec maso vyjmeme a šťávu přecedíme.
Příloha: brambory, knedlíky, rýže
Nezapomínejte na typicky české i evropské koření. Obohaťte svůj jídelníček o „staronové“ recepty s kmínem.
Autor: Alžběta Krchová