Suroviny
- Máslo 100 g
- olivový olej vhodný na vaření - Minerva Classic 100 ml
- šťastné vejce 1 ks
- Mléko 280 ml
- hladká mouka 170 g
- celozrnná pšeničná mouka 160 g
- třtinový cukr (nebo 120 ml medu) 180 g
- prášek do pěciva 2 lžičky
- Sůl 1/2 lžičky
- soda na pečení 1/2 lžičky
- kůra z 1 bio citronu
- vlašské restované ořechy 120 g
- Jahody 500 - 600 g
- tvaroh (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh) 110 g
- Řecký jogurt
- vanilkový cukr
Část másla je nahrazena kvalitním olivovým olejem, který je vhodný na vaření a zamezí přepalování másla, výsledný dezert potom bude zdravější. Také část moučného podílu je nahrazena celozrnnou moukou (dodržte daný poměr, dezert by jinak byl příliš hutný a těžký na struktuře). Je jen na vás, jestli na vrch přidáte nějaká další semínka kromě vlašských ořechů. Tyjsou v dezertu úžasné a vylepší ještě o kousek nutriční hodnoty.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8 – 10 větších remekinek)
- Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby.
- Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.
- Prima tip: Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.