Na ozdobení
- jablko 2 ks
- cukr 1 lžíce
Na rozvar
- kůra citrónu
Postup přípravy
Na kostky nakrájená jablka dáme do hrnce, lehce promixujeme a zalijeme troškou vody. Přidáme cukr, skořici a citronovou kůru a vaříme asi pět minut přikryté. Poté rozšťoucháme nebo rozmixujeme a vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby vznikla kaše. Necháme vychladnout.
Mezitím, co se nám rozvar vaří, smícháme ingredience na těsto. Nejdřív všechny sypké ingredience promísíme, pak přidáme vejce a máslo. Když nám vznikne hladké těsto, dáme ho do igelitového pytlíku a necháme asi půl hodiny odležet v lednici.
Dvě jablka oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Dáme je do mísy s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme do dortové formy, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Na dno rozetřeme rozvar a na vrch skládáme jablečné půlměsíčky. Postupujeme od kraje formy a jablka vyskládáme dokola tak, aby se vždy trochu překrývala. Před pečením posypeme asi půl lžící cukru. Dáme do trouby a pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.