Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vybíráte pivo k jídlu nebo jídlo k pivu?

Naučte se párovat pivo k jídlu
Naučte se párovat pivo k jídlu Autor: Thinkstock
Pít k určitému jídlu určené víno dnes nikoho neudiví. K červenému strávníci jedí tvrdý sýr a tučná masa, k bílému ryby a zelené olivy. Umíte ale správně vybrat jídlo ke správnému pivu?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Každého určitě napadne pečená kachna se zelím zapitá vychlazenou dvanáctkou. Avšak s produkcí malých pivovarů se dnes dostává do popředí pivní sommeliérství.

Druhy piv:

výčepní, ležáky, světlá, polotmavá, tmavá

Svrchně kvašená piva: pšeničné, ale, stout, porter

Spodně kvašená piva (ležáky): pivo plzeňského typu

Hlavní zásady párování: nalezení toho správného páru piva a jídla je do určité míry samozřejmě subjektivní záležitostí a záleží na zkušenostech každého pivního sommeliéra. Párování piva a jídla je závislé nejen na chuti, ale i na správném čichu sommeliéra. Existují však základní pravidla spojování – párování:

Naučte se párovat pivo k jídlu 4 Foto:

Tmavá piva (velký podíl pražených sladů) se možná překvapivě hodí ke sladkým dezertům s čokoládovou nebo kávovou chutí.

Lehké pšeničné pivo se výborně hodí k pokrmům s rybou.

Výrazná (silně chmelená) piva se hodí spíše k tučnějším masitým pokrmům, jelikož chmel pomáhá při trávení.

Ležák plzeňského typu podáváme ke gulášům, pečenému masu.

Polotmavé ležáky – těmito pivy zapíjíme rajčatovou omáčku s voňavými bylinkami. S uvedeného je zřejmé, že i k boloňským špagetám se pivo výborně hodí.

Naučte se párovat pivo k jídlu 5 Foto:

Naučte se párovat pivo k jídlu 2 Foto:

Jak je to s tmavými pivy?

Někomu může tmavé pivo připomínat čokoládu nebo čokoládový dezert a přesně tak to i funguje. Tmavé pivo se k čokoládě opravdu hodí. Kdo tuto kombinaci ochutná, určitě se k ní vrátí.

Pravidlo stupňovitosti

Obecně se k méně stupňovým pivům (desítkám) hodí spíše lehčí jídla. A naopak. Vícestupňová piva je lépe podávat k těžším a tučnějším pokrmům.

Nejen k pivu, ale také na pivu

Nejznámější a také nejjednodušší recept s přísadou piva jsou špekáčky na pivu. I když tento pokrm určitě není nejzdravější a ani na pohled není nejestetičtější, jeho chuť však překoná všechna očekávání.

Naučte se párovat pivo k jídlu 6 Foto:

Suroviny:

• 1kg olupaných špekáčků, rozkrojených podélně na půlky

• 500 ml černého piva

• 1 větší plechovka rajčatového protlaku

• 5 stroužků česneku nakrájených na plátky

• 3 velká rajčata nakrájená na kostky

• 2 slovenské papriky nakrájené na proužky

• 3 cibule nakrájené na klínky

• worcesterová omáčka, sójová omáčka

• sůl, pepř, nové koření, bobkový list

Postup: Všechny suroviny smícháme v jedné míse (nejlépe ve skleněné z varného skla) a dáme do trouby na 200 stupňů. Přiklopíme a vaříme asi jednu hodinu. Potom odklopíme a po promíchání vaříme bez pokličky ještě asi půl hodiny. Podáváme s pečivem. Po proležení (druhý den) jsou špekáčky na pivu prostě nejlepší!

Naučte se párovat pivo k jídlu 3 Foto:

A jak párovat konkrétní piva?

Porter – tmavý speciál se hodí k uzenému, slanině a sladkým dezertům

Brown Ale – tmavé pivo s karamelovým základem je dobré k roastbeefu a vepřové pečeni

Pale Ale 12 % - svrchně kvašené světlé pivo je vhodné k plísňovým sýrům a hamburgerům

Párujte, ochutnávejte, klidně si i přivoňte a hlavně nalezněte svůj dokonalý pár – buďto pivo k jídlu, nebo jídlo k pivu.

Autor: Alžběta Krchová

Související témata: pivo , tmavé pivo , minipivovary
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama