Suroviny
- hrách (sušený, loupaný) 300 g
- vývar (kuřecí nebo zeleninový) 1 litr
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- bobkový list 2 ks
- tymián (čerstvý) 3 snítky
- šunka (uzená) 500 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- petrželka (nasekaná)
Postup přípravy
- Hrách propláchněte a dejte do velké mísy. Zalijte ho studenou vodou, přikryjte a nechte namočený přes noc.
- Slijte vodu a dejte hrách do velkého hrnce. Přidejte vývar nebo vodu, přiveďte do varu a vařte 10 minut. Přidejte cibuli, mrkev, celer, bylinky a šunku. Přiveďte znovu do varu, seberte z povrchu jakoukoliv nečistotu a pěnu a stáhněte teplotu. Při nízké teplotě nechte přikryté pobublávat 1 ½ hodiny.
- Vyndejte šunku a nechte ji stranou trochu vystydnout. Vyndejte bobkové listy a tymián. Hrách, zeleninu a vývar rozmixujte, aby byla polévka hladká. Polévku vraťte do hrnce a před podáváním ji dobře prohřejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Ze šunky sundejte kůži a tuk – teď by měla mít asi 350 g – a nakrájejte ji na malé kousky. Polévku podávejte s kousky masa a posypanou petrželkou.