Suroviny
Postup přípravy
1. Na tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme hrášek, koření, vývar (popř. vodu), přiklopíme a necháme vařit. Mezitím si pečlivě rozkvedláme smetanu s moukou, kterou přilijeme do vroucího vývaru s hráškem. Necháme opět mírně povařit. Propasírujeme nebo rozmixujeme mixérem a pak ještě mírně povaříme alespoň 30 minut - abychom v polévce necítili mouku.
2. Zatímco se polévka vaří, dáme na rozpálenou pánev vypéct nadrobno nakrájenou slaninu. Když ji vyjmeme, necháme na pánvi ještě zezlátnout na čtverečky nakrájený toustový chléb či jiné bílé pečivo.
3. Při servírování dáme na talíř vypečenou slaninu, zalijeme polévkou a posypeme hotovými krutony a osvěžíme zelenou petrželkou.