Polévka
Postup přípravy
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky, stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na polovinu. Kloubové kosti omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, přendáme na plech a vložíme do trouby vyhřátí na 220°C. Pečeme sedm minut, poté je otočíme a pečeme dalších osm minut. Kosti vyndáme z trouby a omyjeme je pod studenu vodou.
Maso ze žeber důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Uvaříme konev vody. Maso vložíme do hrnce a zalijeme ho vroucí vodou z konvice, po krátké chvilce maso vyjmeme, vodu vylijeme, maso opět propláchneme pod studenou vodou a vložíme ho společně s kostmi do hrnce. Vše zalijeme studenou vodou, tak aby bylo maso i kosti ponořené. Vodu (asi 3 litry) pomalu přivedeme k varu, ihned stáhneme oheň na minimum, aby voda přestala bublat. Po chvíli začneme opatrně naběračkou sbírat pěnu. Pěnu sbíráme tak dlouho, dokud se tvoří. Poté přidáme k vývaru bobkový list a nové koření.
Rozpálíme malou pánvičku na nejvyšší oheň a vložíme do ní kuličky pepře. Pánvičkou opatrně kroužíme, by se pepř neustále pohyboval. Jakmile začne pepř praskat, pánev stáhneme z ohně. Vezmeme menší rendlík a položíme ho na orestované kuličky pepře v pánvi. Do rendlíku lehce bouchneme tak, že se orestované kuličky pepře částečně rozpadnou. Poté pepř vsypeme do vývaru.
Vývar necháme pomalu táhnout. Hodinu před koncem vaření si rozpálíme malou pánev. Cibuli zbavíme špinavé vrchní slupky, rozpůlíme a řeznou stranou položíme na rozpálenou pánev. Počkáme několik minut a poté cibuli vložíme do vývaru k masu. Přidáme veškerou zeleninu a vaříme další hodinu.
Domácí nudle: Všechny suroviny zpracujeme na měkké a nelepivé těsto, které rozválíme. Z těsta nakrájíme čtyřcentimetrové plátky, které zpracujeme na strojku na vlasové nudle. Nudle uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou.