Suroviny
- hovězí svíčková 400 g
- cibule 2 ks
Na marinádu
- cibule (pokrájená na čtvrtky) 1 kus
- česnek 2–3 stroužky
- rybí omáčka 2 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- voda 0,5 dl
Na omáčku
- arašídový olej 1 lžíce
- arašídové máslo 200 g
- kokosové mléko 250 ml
- rybí omáčka 2 lžíce
- sladká chilli omáčka 2–3 lžíce
- citronová tráva (mletá, sušená) 1 lžička
Postup přípravy
- Ingredience na marinádu rozmixujte v mixéru. Mixujte klidně o něco déle, aby se rozpustil cukr. Maso nakrájené na větší kousky zamíchejte v míse s marinádou tak, aby se v ní rovnoměrně obalilo a nechte v lednici marinovat 3–4 hodiny nebo přes noc.
- Kousky masa a pokrájené cibule napíchněte na špízy a grilujte na středním až menším žáru. Lepší je pomalé grilování, aby se marináda nepřipálila. Špízy lze opéct i na grilovací pánvi, pokud zrovna není počasí na venkovní grilování.
- Na omáčku rozehřejte (ne úplně rozpalte, stačí mírnější teplota) na pánvi arašídový olej, vmíchejte burákové máslo, celé kokosové mléko, sweet chilli a rybí omáčku. Rybí omáčka je hodně slaná, takže pokud používáte solené burákové máslo, nejdříve smíchejte všechny ostatní ingredience, ochutnejte a podle toho přidejte rybí omáčku.
- Směs na pánvi pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se ingredience nespojí v hladkou omáčku, a hned odstavte z ohně. Omáčka nesmí projít varem, oddělil by se tuk a už by se znovu nespojil. Chuti to však neškodí, je to jen estetická závada.
- Masové špízy servírujte s arašídovou omáčkou. Můžete přidat bílou nebo ochucenou rýži a skrojek limety.