Vývar
- hovězí přední s kostí 500 g
- petržel 1 kus
Postup přípravy
Polévka – opláchnuté maso s kostí dáme do studené vody a přivedeme k varu, jakmile začne voda vařit, přidáme kořenovou zeleninu a divoké koření a vše zvolna vaříme alespoň 2hodiny. Poté maso vyjmeme spolu s kořenovou zeleninou, obereme ho a zeleninu nastrouháme a dáme zpět do polévky. Dochutíme solí, pepřem, případně polévkovým kořením.
Fleky do polévky – vysypeme si hrubou mouku na vál, uděláme si do ní důlek a vyklepneme tam vejce, postupně zapracováváme mouku, až nám vznikne tuhé těsto. Poté rozválíme na tenký plát a nakrájíme. Dáme sušit, nejlépe přes noc.
Játrové knedlíčky – játra odblaníme a opláchneme, semeleme na mlýnku, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, česnek a zahustíme strouhankou. Vznikne nám hustší těsto, které tvarujeme pomocí polévkové lžíce do knedlíčků a vkládáme do vroucí osolené vody. Povaříme 5 až 10minut.
Polévka:
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky a domácími fleky
vývar:
500 g hovězí přední s kostí1 větší mrkev1 petržel1 menší celercibuledivoké koření(nové koření, celý pepř, bobkový list)sůl
játrové knedlíčky:
kuřecí játra 400gsůlpepř mletýmajoránka1 vejcestrouhanka 100gstroužek česneku
domácí fleky:
200 g hrubé mouky1 vejce