Na žampiony
- žampion 200 g
Na šalotky
- olej 1 dávka
Na bramborovou kaši
- mléko 500 ml
Na maso
Postup přípravy
1. Hovězí maso: Slaninu nakrájíme na špalíky a opečeme na pánvi, vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme olej, hovězí maso nakrájíme na kostky a opečeme ze všech stran. I se slaninou jej přemístíme do zapékací nádoby, na výpeku z masa orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev a přidáme k masu. Směs osolíme, opepříme a zaprášíme moukou, přidáme jednu až dvě lžíce rajčatového protlaku, prolisovaný česnek, bylinky a vše zalijeme vývarem a červeným vínem, aby maso bylo skoro ponořeno. Dáme péct do trouby na 180°C asi na tři hodiny. Po upečení maso vyjmeme, omáčku scedíme a vložíme maso zpět.
2. Žampiony: Houby nakájíme na čtvrtky, orestujeme na másle, osolíme, opepříme.
3. Šalotky: Cibulky orestujeme na oleji, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vínem a dusíme asi 20 minut.
4. Bramborová kaše: Oloupané brambory vaříme v osolené vodě asi 20minut doměkka, scedíme a rozmixujeme s máslem a mlékem dohladka.
5. Pokrm podáváme s omáčkou, šalotkami, žampiony a několika kousky opražené slaniny na kaši, kterou můžeme pro lepší dojem zformovat pomocí tvořítka.