Suroviny
- cibule 700 g
- česnek 2 stroužky
- hovězí kližka 1 kg
- olej 5 lžic
- sladká paprika 2 lžíce
- vinný ocet 1 lžíce
- voda (nebo slabší hovězí vývar) 1 l
- rajský protlak 1 lžíce
- mletý kmín 1 lžička
- majoránka (sušená) 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- sůl
Jejich pojetí klade důraz na pečlivý postup a dokonalou kvalitu surovin. Výsledek je opravdu nepřekonatelný.
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek rozmáčkněte dlaní a poté nožem nasekejte.
- Omyté a osušené maso nakrájejte nejprve na plátky silné asi 2 cm a poté na kousky velké asi jako palec. Na guláš se také výborně hodí vyzrálé maso z hovězího pupku nebo takzvané předkýtí.
- Na polovině oleje smažte cibuli dohněda asi 10 minut, stále míchejte. Poté kastrol na chvilku sundejte zohně a vmíchejte sladkou papriku. Ihned ji zakápněte octem, aby se v horkém oleji nespálila.
- Cibuli s paprikou zalijte vodou nebo vývarem a povařte 20 minut. Cibulový základ rozmixujte tyčovým mixérem dohladka nebo propasírujte přes sítko.
- Na zbylém oleji orestujte kostky masa ze všech stran dohněda. Přidejte protlak a ještě pár minut smažte. Maso zalijte rozmixovaným základem, vmíchejte nasekaný česnek, kmín, majoránku a podle chuti osolte. Duste pod pokličkou na sporáku nebo v troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Je-li potřeba, podlévejte vodou a občas guláš zamíchejte.
- Z mouky a malého množství studené vody vymíchejte kašičku. Vmíchejte ji do guláše a poduste ještě dalších 15 minut. Nyní míchejte už častěji, omáčka totiž moukou zhoustne a připaluje se ke dnu hrnce.
- PRIMA TIP: Na začátku dušení přidejte do guláše lžičku nastrouhané kůry z bio citronu. Pomůže všechny chutě příjemně zvýraznit. Mouku na zahuštění předem opražte na sucho na pánvi, snáz ztratí moučnou chuť.