Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Hovězí guláš

6 porcí
do 2 hodin
Hovězí guláš
Hovězí guláš Autor: archiv Gurmet
Jméno Plachutta se stalo legendou poté, co si rodinná dynastie otevřela v osmdesátých letech ve Vídni restauraci, ve které svým hostůum vaří klasická jídla založená na rakousko-uherské tradici. A protože guláš do této klasiky patří, nabízíme vám recept Ewalda a Maria Plachuttových.
Reklama

Jejich pojetí klade důraz na pečlivý postup a dokonalou kvalitu surovin. Výsledek je opravdu nepřekonatelný.

Suroviny (6 porcí)

Reklama

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek rozmáčkněte dlaní a poté nožem nasekejte.
  2. Omyté a osušené maso nakrájejte nejprve na plátky silné asi 2 cm a poté na kousky velké asi jako palec. Na guláš se také výborně hodí vyzrálé maso z hovězího pupku nebo takzvané předkýtí.
  3. Na polovině oleje smažte cibuli dohněda asi 10 minut, stále míchejte. Poté kastrol na chvilku sundejte zohně a vmíchejte sladkou papriku. Ihned ji zakápněte octem, aby se v horkém oleji nespálila.
  4. Cibuli s paprikou zalijte vodou nebo vývarem a povařte 20 minut. Cibulový základ rozmixujte tyčovým mixérem dohladka nebo propasírujte přes sítko.
  5. Na zbylém oleji orestujte kostky masa ze všech stran dohněda. Přidejte protlak a ještě pár minut smažte. Maso zalijte rozmixovaným základem, vmíchejte nasekaný česnek, kmín, majoránku a podle chuti osolte. Duste pod pokličkou na sporáku nebo v troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Je-li potřeba, podlévejte vodou a občas guláš zamíchejte.
  6. Z mouky a malého množství studené vody vymíchejte kašičku. Vmíchejte ji do guláše a poduste ještě dalších 15 minut. Nyní míchejte už častěji, omáčka totiž moukou zhoustne a připaluje se ke dnu hrnce.
  7. PRIMA TIP: Na začátku dušení přidejte do guláše lžičku nastrouhané kůry z bio citronu. Pomůže všechny chutě příjemně zvýraznit. Mouku na zahuštění předem opražte na sucho na pánvi, snáz ztratí moučnou chuť.
Reklama

Hovězí guláš Foto: archiv Gurmet

Hovězí guláš Foto: archiv Gurmet

Hovězí guláš. Foto: archiv Gurmet

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama