Suroviny
- směs listových salátů 1 balení
- pancetta 8 plátků
- česnek 2 stroužky
- olivový olej
- balzamikový ocet (Kalamáta Papadimitriou) 5 lžic
Je znamenitý, má krásnou rezavou barvu, neobsahuje umělá barviva ani konzervační látky. Redukcí z něj během chvilky vytvoříte horkou lázeň pro váš salát. Pojďme na to.
Postup přípravy
- Na plotně rozpalte pánev. Zastříkněte ji olivovým olejem a rozprostřete na ní plátky pancetty. Pečte je do křupava z obou stran, poté je vyjměte na talíř a vypněte oheň pod pánví, ale ponechejte ji na horké plotýnce.
- Do pánve plné šťávy z pancetty ihned vymáčkněte oba stroužky česneku a v horkém tuku je lžící chvilku míchejte, dokud se neopraží. Nyní přilijte balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou a míchejte. Ocet začne probublávat a redukovat. Abychom docílili krásného jemného dresinku, přidejte na závěr kapku olivového oleje.
- Nyní můžete pánev odstavit z plotny. Vezměte připravenou křupavou slaninu a prsty ji do dresinku rozmačkejte. Salátový mix vsypte přímo do pánve k teplému dresinku a vše rukama rychle promíchejte. Salát naservírujte na velký talíř a ihned jej podávejte. Salát můžete doplnit opraženými piniovými semínky či sušenými brusinkami.