Suroviny
- mleté mandle 2 lžíce
- čokoláda na vaření 150 g
- kávový likér 5 lžic
- hladká mouka 2 lžičky
- cukr krupice 100 g
- vejce 4 kusy
- máslo (na vymazání formiček) 1 dávka
- čokoláda na vaření 100 g
- smetana ke šlehání 150 ml
- kávový likér 2 lžíce
- marcipán (na ozdobu) 1 dávka
- kandovaný pomeranč (na ozdobu) 1 dávka
Postup přípravy
Potřebovat budete 2 malé hrníčky, které si vymažte máslem a vysypejte drcenými mandlemi. Poté si připravte rozehřátou čokoládu, dejte ji do misky, přidejte 5 lžic kávového likéru, promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, asi 100 g cukru a opět promíchejte.
Dále přidejte 4 žloutky a směs důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Našlehejte si bílky a když je sníh hotový, postupně jej zapracujte do směsi, aby se sníh nerozbil a směs zůstala nadýchaná. Směsí naplňte připravené hrníčky zhruba do dvou třetin
Vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečte zhruba 15 až 20 minut. Je třeba, aby suflé udělalo křupavou krustu a uvnitř zůstalo tekuté.
Přiveďte smetanu k varu a ve vodní lázni si rozehřejte čokoládu. Trochu smetany si nalijte do misky, přidejte trochu čokolády, eventuálně i kávového likéru, důkladně promíchejte a vytvořte jemnou čokoládovou polevu. Hotové suflé potřete polevou a dozdobte kandovaným pomerančem.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na Facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.