Na maso
- vepřová panenka 1 kg
- česnek 2 stroužek
Na grilovanou zeleninu
- rajče 6 ks
Postup přípravy
Brambory: Nejdříve si předehřejeme troubu na 190 °C. Brambory oloupeme a nastrouháme je na struhadle na asi tři mm tenké plátky. Do hrnce nalijeme smetanu a mléko, vhodím celé stroužky česneku a přivedeme k varu. Teprve pak přidáme plátky brambor, necháme je tři minuty probublávat a usilovně míchám, aby se neslepily a nepřilnuly ke dnu hrnce. Děrovanou naběračkou brambory vyjmeme z mléka a polovinu jich naskládáme do zapékací mísy a zasypeme polovinou sýra. Přidáme druhou polovinu brambor. Z mléka a smetany vyndáme česnek a naběračkou brambory zalijeme tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly! Navrch nasypeme sýr. Pečeme pětatřicet až čtyřicet minut a nakonec na pět minut zvýšíme teplotu v troubě, aby se udělala zlatavá krusta.
Maso: Aby maso mělo tu nejlepší chuť, je potřeba jej naložit jeden den dopředu. Maso vložíme do misky, popepříme, posypeme lístky tymiánu a potřeme rozlisovaným česnekem, maso poté zakápnu olivovým olejem a vložíme do lednice. Následující den jej hodinu před pečením necháme odležet v pokojové teplotě a odstraníme z něj česnek a tymián, aby se na grilu nespálil a maso nám nezhořklo. Dále si můžeme připravit gril, kde brikety rozpálíme na teplotu cca 200–220 °C, při dosažení požadované teploty mohu na rošt vložit obě panenky na 5 minut z jedné strany a dalších 5 minut z druhé strany, po uplynutí celkem 10–11 min gril otevřeme a můžeme maso vytáhnout – maso zabalím do alobalu na 7 minut, aby si odpočinulo a nepustilo šťávu – trochu šťávy, co vyteče, přelijeme z alobalu do misky. Maso máme připravené, takže jej můžeme servírovat na plátky na talíř společně s gratinovanými brambory a restovanou zeleninou. Maso je potřeba si na talíři osolit podle chuti a polít šťávou.