Suroviny
- tygří krevety (syrové nebo zamražené) 12 ks
- med (tekutý) 3 lžíce
- extra virgin olivový olej 2-3 lžíce
- sójová omáčka 3-4 lžíce
- limetková šťáva (z jedné limetky)
- česnek 2 stroužky
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
K servírování
- mořská sůl (hrubá)
- extra virgin olivový olej 2-3 lžíce
- limetka (dle chuti)
Pokud budete kupovat krevety, jděte spíš po těch syrových, které mají tmavou, většinou našedlou barvu, než po těch předvařených, které jsou oranžové. Na výsledku je to hodně znát, protože ty syrové teprve pečete, zatímco ty předvařené spíš už jen zbavujte šťavnatosti. Sehnat čerstvé krevety ale není tak úplně sranda, a proto budou stačit i ty hluboce zamražené. Nechte je ale rozmrznout přes noc, rozhodně ne v mikrovlnce pět minut před grilováním.
Grilované krevety s medem – čištění krevet. Foto: Škoda nevařit
Postup přípravy
- Krevety omyjte studenou vodou a zbavte krunýře. V horní části těla se někdy pod kůží skrývá i tmavé střívko, to je také lepší odstranit. Hlavičku pro efekt klidně krevetám nechte. Až je budete mít očištěné všechny, promíchejte je v míse s medem, olejem, sójovou omáčkou, solí, pepřem, šťávou z limetky a nasekanými stroužky česneku. V zavřené misce je asi 1 hodinu marinujte.
- Mezitím si pěkně připravte gril, bude stačit teplota kolem 200–250 °C. Odpočinuté krevety vyskládejte na gril a grilujte z každé strany asi 2–3 minuty. Jestli jsou hotové, poznáte i podle jemných bublinek, které se začnou tvořit v místě mezi tělem a hlavičkou.
- Krevety naskládejte na talíř, jemně osolte, pokapejte limetkou a olejem.