Suroviny
- extra virgin olivový olej 5 lžic
- cibule 1 ks
- hovězí kýta (na kousky) 500 g
- vepřová žebra 500 g
- klobása (italské vepřové klobásky) 200 g
- rajský protlak 2 lžíce
- červené víno 100 ml
- nakládaná rajčata 3 plechovky (3 x 400 g)
- bazalka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a v něm doměkka osmažte cibuli. Přidejte hovězí maso, žebírka a klobásy a nechte ze všech stran zatáhnout (možná bude třeba smažit maso postupně, aby se nazačalo dusit).
- Zvyšte teplotu, přidejte rajčatový protlak zředěný červeným vínem, a vařte, dokud se objem o třetinu nesníží. Přidejte rajčata a bazalku, ochuťte solí a pepřem a dobře zamíchejte. Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a nechte pod poklicí velmi mírně vařit asi 2 hodiny. Omáčka bude hustá a hladká. Občas promíchejte, zkontrolujte, že se omáčka nevyvařila, případně přidejte malé množství vody či vína.
- Podávejte s těstovinami nebo samotné s velkým množstvím čerstvého chleba na vytření husté rajčatové omáčky.