Suroviny
- kulatá rýže (rýže na dezerty) 350 g
- mléko 1 l
- cukr 1/4 hrnku
- citronová kůra (z 1 citronu)
- máslo 2 lžíce
- vejce (extra velká) 3 ks
- rum 3 lžíce
- hladká mouka 1 hrnek
- sušené droždí 10 g
- olej
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Smíchejte rýži, mléko, cukr, citronovou kůru a máslo v hrnci, uveďte do varu a na mírném ohni vařte, dokud rýže nezměkne. Potom odstavte z plotny, nechte trochu ochladit a vmíchejte žloutky a rum. Bílky ušlehejte do pevné hmoty a opatrně vmíchejte do rýže. Vmíchejte mouku a droždí.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej. Lžící tvarujte ze směsi malé koule a postupně, v několika várkách, je smažte do zlatohněda. Děrovanou lžící je vyndávejte z pánve a osušte na papírové utěrce.
- Podávejte poprášené posypané cukrem.