Suroviny
- máslo 3 lžíce
- cibule 900 g
- česnek 2 stroužky
- tymián 1 lžička
- mouka 2 lžíce
- hovězí vývar (nebo kuřecí vývar) 2 hrnky
- olivový olej 1 lžíce
- kuřecí prsa (nebo stehna) 500 g
- sůl
- balzamikový ocet 1 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžíce
- Gruyère (nastrouhaný) 1 hrnek
- pepř
Postup přípravy
- Ve větší pánvi rozpusťte máslo na středním plameni, přidejte cibuli a pár minut restujte. Cibule trochu změkne, následně plamen snižte a restujte cca 1 hodinu do zlatohněda (ano, je to hodně, ale tento recept je postaven na francouzské cibulačce – i v jejím případě se cibule restuje minimálně hodinu).
- Pokud se vám cibule připeče, maličko ji polijte vodou nebo vývarem – takto se odlepí. Přidejte česnek, tymián, mouku a za stálého míchání restujte další minutu.
- Přilijte polovinu vývaru, promíchejte, zvyšte plamen a přiveďte k varu. Poté lehce snižte teplotu a nechejte slabě probublávat asi 5 minut – poté sundejte z plotny.
- Mezitím rozehřejte další pánev na středně vysokém plameni a přilijte olej. Kuře okořeňte solí a pepřem, vložte do pánve a všechny kousky zatáhněte z obou stran (cca 2–4 minuty z každé strany). Dejte na talíř.
- Zbylý vývar vlijte do pánve po kuřeti, přidejte balzamikový ocet, hořčici a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zredukujte na polovinu (stačit by mělo cca 5 minut).
- Připravenou cibuli přendejte do pekáčku nebo pánve, kterou můžete dát do trouby, poklaďte kuřetem a zalijte zredukovanou šťávou z pánve. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut.
- Jakmile bude maso hotové, posypejte sýrem a dejte zapéct do trouby na 2–4 minuty. Můžete podávat!