Suroviny
- mandle (lupínky, nasekané) 2 hrnky
- hladká mouka 2 lžíce
- pomerančová kůra 2 lžičky
- cukr krupice 3/4 hrnku
- máslo 1/2 hrnku
- šlehačka 1/3 hrnku
- med 2 lžíce
- čokoládové čočky 225 g
Postup přípravy
- Velký plech vyložte pečicím papírem. Ve střední míse smíchejte mandle, mouku a kůru. Cukr, máslo, šlehačku a med zahřívejte v nízkém kastrolu nebo na pánvi, až se cukr úplně rozpustí. Směs přiveďte k varu a poté sejměte z ohně. Vmíchejte směs z mouky a mandlí a nechte asi 20 minut chladnout, občas promíchejte. Na každou sušenku použijte 2 lžíce připravené směsi a rozložte je na připravený plech ve větších rozestupech (sušenky se při pečení dost roztáhnou). Pomocí prstů těsto na plechu roztáhněte do placiček.
- Florentýnky pečte asi 10 minut, až budou hezky zlatavé. Opatrně přetáhněte pečicí papír i se sušenkami na kuchyňskou mřížku a nechte úplně vychladnout. Potom přemístěte sušenky na papírovou utěrku. Totéž udělejte se zbývajícím těstem – na každou várku použijte nový pečicí papír.
- Čokoládové čočky dejte do kovové misky, kterou postavte na hrnec s vařící vodou a nechte čokoládu rozpustit. Spodní stranu jedné sušenky potřete čokoládou a přimáčkněte na ní další sušenku. Nebo jednotlivé sušenky pokapejte rozpuštěnou čokoládou a nechte zatuhnout.