Postup přípravy
Je důležité nakrájet z pupku steaky tzv. přes vlákno, aby maso nebylo tuhé. Steaky osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme dozlatova. Mezitím připravíme glazírované cibulky. Do jiné pánve dáme rozehřát kousek másla, přihodíme celé malé cibulky, osolíme a opepříme a necháme je zhnědnout. Opatrně mícháme, aby se nerozbily. Přidáme špetku cukru, kapku balzamikového octa a asi 1 dl vody a chvilku povaříme. Orestované maso vyndáme a přikryjeme alobalem, aby pomalu došlo. Do pánve z masa nalijeme 1 dl vody a necháme vyvařit (voda na sebe nabere výpek z masa), pak přidáme cibulky a tekutiny spolu promícháme, omáčka tak zintenzivní.
Gratinované brambory: Oškrábeme brambory a nakrájíme na tenké plátky, cca 0,5 cm. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme zmáčknutý česnek, který po chvilce vyjmeme. Do pánve vložíme brambory na plátky. Po chvíli restování přilijeme mléko a smetanu, osolíme, opepříme a necháme zredukovat – pomalu vaříme, než tekutina zhoustne. Do zapékací misky přelijeme brambory a vyvařené mléko se smetanou pak dáme do trouby. Pečeme na horní spirálu, aby vznikla kůrčička – 190 stupňů na 5 minut.