Omáčka
- kořenová zelenina 400 g
- tuk 50-80 g
Houskový knedlík
- mouka 400 g
Omáčka
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list 1 ks
- tymián
- sůl
- mouka 1 lžička
- smetana 250 ml
- citronová šťáva
Postup přípravy
Omáčka: na tuku osmažíme na kolečka pokrájenou zeleninu, později přidáme i cibuli. Na zelenině opečeme po všech stranách maso, které jsme si předtím prošpikovali slaninou. Opečené maso podlijeme horkým vývarem a pečeme v troubě. Občas podlijeme. Měkké maso vyndáme, šťávu s pečenou zeleninou tyčovým mixérem rozmixujeme, můžeme ještě propasírovat. Zaprášíme moukou a necháme osmahnout. Můžeme ještě přidat svařené mléko. Do omáčky dle chuti přidáme plnotučnou hořčici, zvýrazní nám tak chuť, trochu citrónové šťávy, soli a zjemníme smetanou.
Knedlíky: z vlažného mléka, kvasnic a špetky mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme na kostičky nakrájené rohlíky namočené ve smetaně, mouku, sůl, promícháme, přidáme kvásek a vyklepeme vejce. Zaděláme těsto a necháme vykynout na dvojnásobek svého objemu. Z těsta vypracujeme dvě šišky a necháme ještě kynout. Pokud se těsto lepí, podsypáváme moukou, pokud je příliš hutné, přidáme mléko. Vaříme v osolené vroucí vodě deset minut z každé strany. Po vyjmutí z vody propícháme, aby se knedlíky nesrazily. Podáváme s klasickým terčíkem z citronu, s brusinkami a šlehačkou.