Suroviny
Tohle rizoto si doma vařím vždy na podzim a je moc dobré, vyzkoušejte ho také!
Postup přípravy
V kastrolu se širokým dnem nechte rozehřát olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu a nasekanou cibuli a česnek dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
Do rýže vmíchejte nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1-2 sběračky a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15-20 minut. Během vaření dochuťte solí a pepřem.
Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmazán. Rizoto by mělo zůstat mírně tekuté.