Suroviny
- petržel
- dýně 1 ks
- cibule 1 ks
- sůl
- parmezán
- máslo 1 ořech
- bujón ( - volitelné )
- pepř
- koření dobré nálady
- slunečnicová semínka
- zakysaná smetana
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, dáme smažit do hrance spolu s olivovým olejem a máslem. Potom přidáme nakrájenou dýni, chvíli smažíme, poté zalijeme dvěma litry vody. Přidáme bujón, koření, sůl a pepř a necháme vařit cca 30–45minut. Potom rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme trošku másla a ještě necháme povařit.
Na pánvi si na sucho opečeme slunečnicová semínka. Do misky vyklopíme zakysanou smetanu a přidáme do ní najemno pokrájenou petržel a nastrouhaný parmazán. Vše zamícháme a smetanu a semínka servírujeme zvlášť v miskách.