Suroviny
- dýně 1 kus
- máslo 50 g
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužek
- vývar 1 l
- bobkový list 2 kus
- muškátový oříšek 1 dávka
- citronová šťáva 1 lžička
- smetana 200 ml
- zakysaná smetana 1 kus
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
Na másle orestujeme cibuli a nahrubo nakrájený česnek, který po chvíli vyndáme
Přidáme očištěnou dýni, nakrájenou na kostičky
Orestujeme a zalijeme horkým zeleninovým vývarem a citronovou šťávou
Pak přidáme všechno koření - bobkový list, muškátový oříšek, sůl a pepř
Pod pokličkou necháme asi 30 minut povařit a podusit
Následně vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem
Nakonec přidáme smetanu a ničím jiným už nezahušťujeme
Při servírování zdobíme čerstvou bazalkou a případně lžící zakysané smetany přímo na talíř