Domácí chléb
- olej 1 lžíce
Postup přípravy
Domácí žervé: Jogurt, zakysanou smetanu a šlehačku promícháme tak, aby se suroviny důkladně spojily. Podle chuti přidáme sůl, možno pepř a bylinky. Z mísy vyklopíme do nádoby na síto, pokrytém čistým bavlněným ubrouskem (plenou) a syrovátku necháme volně odkapávat 24 hodin před podáváním.
Chleba: V míse zasucha smícháme prosátou mouku s cukrem, sušeným droždím, solí, kmínem. Teprve pak přidáme ocet, olej a vodu a vymícháme vláčné řidší těsto. Necháme na teplém místě kynout. Předehřejeme si troubu na 250 stupňů a vykynuté těsto dáme do pečicí formy, kde ještě necháme chvíli kynout. Vložíme do horké trouby a po deseti minutách stáhneme teplotu na 180 stupňů a pak ještě dopékáme až padesát minut. Chléb během pečení potíráme vodou.