Housky
- kvasnice 1/2 balíček
Rybí pomazánka
- hořčice 1 lžíce
Housky
- olej 4 lžíce
Tvarohovo-papriková pomazánka
Avokádová pomazánka
Housky
- kmín 2 lžíce
Rybí pomazánka
Postup přípravy
Teplou (ne horkou!) minerálku,kvasnice a cukr dáme do mísy a necháme 10 minut odpočinout.Pak do mísy přidáme mouku a ostatní ingredience a vypracujeme z těsta bochánek. Těsto necháme na teplém místě hodinu kynout.Pak vytvarujeme přibližně osm válečků, z nichž uděláme suky. Dáme na plech s pečicím papírem a pečeme asi 10-15 minut při 180 stupních.
Avokádová pomazánka: Avokádo si rozřízneme na dvě půlky, vyndáme pecku a vydlabeme dužinu. Vidličkou rozmačkáme do mísy a hned pokapeme citronem, aby nám avokádo nezčernalo. Poté přidáme sýr a řádně vymícháme do hladké pomazánky. Přidáme najemno nakrájené rajče, osolíme, opeříme a znovu promícháme. Podáváme s pečivem a ozdobíme petrželkou.
Rybí pomazánka: Sardinky vyklopíme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, změklé máslo, hořčici, kečup, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a vzniklou pomazánku mažeme na domácí pečivo a jemně pokapeme citronem. Navrchu ozdobíme půlměsíčkem citronu a petrželkou.
Tvarohovo-papriková pomazánka: Na oleji si do zlatova osmahneme cibuli a přidáme koření. Necháme vychladnout. V míse si smícháme na kostičky nakrájenou zavařenou papriku s tvarohem a do směsi přidáme vychladlou cibuli. Vše důkladně promícháme, dosolíme a hotovou pomazánku mažeme na pečivo a dozdobíme plátkem papriky a snítkou petrželky.