Caesar burger
- mlěté hovězí maso 600 g
- strouhanka 1 dávka
Postup přípravy
1. Droždí si rozdrolíme a smícháme s cukrem do tekuté hmoty, nejlépe vidličkou. Přilijeme trochu vlažné vody – asi 10 ml. Ke zbytku vlažné vody přilijeme olej. Rozkvedláme si vajíčko a půlku ho přilijeme k vodě s olejem a k druhé polovině přidáme trochu vody a zatím uložíme do lednice (tímto budeme bulky potírat).
2. Odměřenou mouku společně s tekutými složkami smícháme dohromady a důkladně několik minut prohněteme. Těsto, které musí lepit, z mísy vyklepneme na desku posypanou moukou a ještě tak minutu hněteme. Poté necháme těsto v míse pod utěrkou kynout tři čtvrtě hodiny a za tu dobu by mělo zdvojnásobit svůj objem.
3. Poté opět těsto vyndáme a prohněteme, aby v něm nebyly bubliny. Výsledek rozdělíme na pět kusů, z nichž vytvoříme bulky. Ty dáme na pečicí papír aspoň pět cm od sebe, kde je necháme ještě další půlhodinu kynout. Mezitím si vyhřejeme troubu na 200°C. Bulky pomašlujeme vajíčkem s vodou a posypeme např. seznamem. Pečeme dozlatova asi 10-15 minut.
4. Před plněním hamburgerů si připravíme domácí Caesar majonézu. Rozmixujeme si filety z ančoviček, přidáme parmazán, nadrcený česnek, hořčici, worcester, citrónovou šťávu a majonézu. Vše společně umixujeme a dle chuti dochutíme solí a pepřem.
5. Mleté maso si dochutíme solí a čerstvým pepřem, přidáme trochu strouhanky. Poté maso potřeme olejem a dáme na gril, stačí 4 minuty z každé strany. Společně s masem necháme opéct i slaninu. Na maso dáme trochu strouhaného parmazánu a přikryjeme slaninou. Takto připravené maso necháme chvilku odpočívat.
6. Domácí bulky rozpůlíme a potřeme připravenou majonézou, obložíme listy salátu (event. další oblohou – cibule, rajče, plátek okurky), vložíme maso a přiklopíme druhou půlkou bulky s majonézou.
7. Přílohou jsou domácí hranolky. Větší brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky, které dobře promneme a osušíme v čisté utěrce, abychom je zbavili škrobu. Ve fritéze nebo v hlubší vrstvě oleje je usmažíme dozlatova, posolíme a horké podáváme.