Suroviny
- banán (cca 4 ks + jeden navrch na ozdobu) 380 g
- datle (vypeckované) 200 g
- vejce 2 ks
- máslo (lehce rozehřáté) 70 g
- mouka (pšeničná nebo špaldová, případně mix) 185 g
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- třtinový cukr 100 g + trochu na posypání
- strouhanka
- máslo
Postup přípravy
- Nejprve vypeckujte datle a rozmixujte je v robotu na hutnou pastu.
- Do hnětače dejte banány, datlovou pastu, rozehřáté máslo, cukr a vejce. Vše vymíchejte dohladka. V další míse smíchejte všechny sypké ingredience, které zamíchejte a postupně přidávejte do banánové směsi.
- Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Hotovou hladkou směs nalijte do formy (velikost 23 x 13 cm). Navrch položte podélně rozkrojený banán a zasypte asi lžičkou cukru, který na povrchu krásně zkaramelizuje.
- Chlebíček pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 1,5 hodiny.