Head
- datle 1 hrnek
Poleva
- máslo 100 g
Head
- jedlá soda 1 lžička
- máslo 50 g
- cukr 2/3 hrnek
- vejce 2 kusy
- mouka 3/4 hrnek
- prášek do pečiva 1 sáček
Postup přípravy
1. V kastrůlku smícháme datle, horkou vodu a sodu, necháme přejít varem a dáme na pět minut zchladnout. Potom přidáme máslo a cukr a vymícháme do hladka. Přidáme celé vejce, mouku s práškem a zamícháme. Rozdělíme do tvořítek nebo formiček a pečeme při 180 stupních 15–20 minut.
2. Poleva: Cukr, šlehačku (¾ hrnku) a máslo za stálého míchaní zahříváme na mírném ohni v rendlíku tak dlouho, než se cukr úplně rozpustí.
3. Vychlazenou smetanu (1 hrnek) vyšleháme do pevné šlehačky.
4. Upečené bochánky servírujeme vlažné, polité polevou a ozdobené šlehačkou.