Sezona cuket, stejně jako prázdniny, právě vrcholí. Zkuste si připravit tuto osvěžující polévku, která je báječná horká i studená. O recept se s námi podělila Kateřina s blogu ThinkFood.cz.
4 porce
60 minut
Suroviny
Cuketa
1 kg
Máta
8 snítek
zakysaná smetana deluxe
150 g
Citron
1 ks
kuřecí vývar
1400 ml
jarní cibulky
6 ks
sýr čedar
140 g
Olivový olej
kousek másla
Sůl
1 špetka
čerstvě mletý pepř
1 špetka
Postup přípravy
Jarní cibulky omyjte a zbavte je případných oschlých listů. Nakrájejte je na kolečka. Cukety rovněž omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je ručně nebo v robotu na tenká kolečka. Na plotnu postavte velký hrnec, ve kterém zahřejte pěkný cákanec olivového oleje a kousek másla. Pak přidejte cibulky a cuketu a začněte restovat. Proces to nebude úplně krátký. Mučit ta zelená kolesa budete asi 30–35 minut. Doba je důležitá, jelikož cukety budou takto pomalým varem sládnout.
Po chvilce restování přidejte pěknou špetku soli, pepře, lístky ze dvou snítek máty a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zeleninu míchejte každou chvilku, nesmí se připálit. Jakmile dosáhnete zelené hrubší kaše, přilijte vývar a uveďte vše k varu. Pak základ polévky odstavte z ohně. Vmíchejte 3 lžíce zakysané smetany, strouhaný čedar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého citronu. Promíchejte a pak vše tyčovým mixérem umixujte. Můžete úplně do hladka nebo nechte polévku hrubší. Tak to mám ráda já.
Krém naservírujete na talíř. Zbylou zakysanou smetanu nařeďte douškem vody, aby byla tekutá a lépe se vám jí polévka dekorovala. Lžičkou pak vytvořte na povrchu polévky smetanou a olivovým olejem cákance à la Jackson Pollock. Posypte lístky máty, chilli paprička navrch je výhodou…
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.