Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Cuketový krém s mátou

4–6 porce
do 1 hodiny
Cuketový krém s mátou
Cuketový krém s mátou Autor: Thinkfood.cz
Sezona cuket, stejně jako prázdniny, právě vrcholí. Zkuste si připravit tuto osvěžující polévku, která je báječná horká i studená. O recept se s námi podělila Kateřina s blogu ThinkFood.cz.
Reklama

Suroviny (4–6 porce)

Reklama

Postup

  1. Jarní cibulky omyjte a zbavte je případných oschlých listů. Nakrájejte je na kolečka. Cukety rovněž omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je ručně nebo v robotu na tenká kolečka. Na plotnu postavte velký hrnec, ve kterém zahřejte pěkný cákanec olivového oleje a kousek másla. Pak přidejte cibulky a cuketu a začněte restovat. Proces to nebude úplně krátký. Mučit ta zelená kolesa budete asi 30–35 minut. Doba je důležitá, jelikož cukety budou takto pomalým varem sládnout.
  2. Po chvilce restování přidejte pěknou špetku soli, pepře, lístky ze dvou snítek máty a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zeleninu míchejte každou chvilku, nesmí se připálit. Jakmile dosáhnete zelené hrubší kaše, přilijte vývar a uveďte vše k varu. Pak základ polévky odstavte z ohně. Vmíchejte 3 lžíce zakysané smetany, strouhaný čedar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého citronu. Promíchejte a pak vše tyčovým mixérem umixujte. Můžete úplně do hladka nebo nechte polévku hrubší. Tak to mám ráda já.
  3. Krém naservírujete na talíř. Zbylou zakysanou smetanu nařeďte douškem vody, aby byla tekutá a lépe se vám jí polévka dekorovala. Lžičkou pak vytvořte na povrchu polévky smetanou a olivovým olejem cákance à la Jackson Pollock. Posypte lístky máty, chilli paprička navrch je výhodou…
Reklama

PRIMA TIP: Pokud polévka zbyde a budete ji chtít druhý den okusit studenou, musíte ji trochu naředit vodou. Vychladlý sýr uvnitř totiž polévku pěkne zahustí.

Cuketový krém s mátou Foto: Thinkfood.cz

Cuketový krém s mátou, foto: Thinkfood.cz

 

Když jídlo, tak ThinkFood.czThinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama