Suroviny
- mandle 165 g
- jedlá soda 1/2 vrchovaté lžičky
- sůl
- ovesné vločky (namleté v robotu nebo mixéru) 30 g
- vejce (rozšlehaná) 3 ks
- cuketa (nahrubo nastrouhaná a vymačkaná) 180 g
- Kokosový olej 1 lžíce + na vymazání
- chia semínka 1 lžíce
Volitelné příchutě
- droždí 1lžíce
Součástí tohoto bochníku jsou vejce s cuketou, je zdravý a strávníka uspokojí bez zbytečného pocitu těžkosti. Mleté mandle mají lehce nasládlou chuť, což se dobře hodí do verze s medem, ale já dávám přednost troše lahůdkového droždí pro sýrovou a slanou chuť. Hrajte si s tím a sami zjistíte, které přídavky chutnají nejvíce vám a vaší rodině. Rozhodně nezapomeňte cuketu vymačkat! Já používám pytlík na ořechové máslo, ale pokud jej nemáte, můžete použít čistou mušelínovou látku nebo utěrku.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C, plynovou na stupeň 4 a kokosovým olejem vymastěte plechovou formu na 900 g velký bochník.
- Ve velké míse smíchejte mleté mandle, jedlou sodu, sůl a mleté vločky. Přidejte vejce, nastrouhanou cuketu, kokosový olej a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte chia semínka. Nalijte do připravené plechové formy a pečte 40–45 minut, až je chléb navrchu hnědý a nůž, který zapíchnete doprostřed, vyndáte čistý. Vyklopte z formy a před nakrájením a podáváním nechte chladit 1 hodinu.
- Uchovávejte v lednici až 3 dny ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalený v potravinové fólii.