Postup přípravy
Smetanu přelejeme do hrnce a na mírném ohni zahřejeme na 40 až 50 stupňů. Přidáme vanilkový cukr a necháme ho rozpustit. Vanilkový lusk rozpůlíme, opatrně vybereme dřeň. Tu přidáme do hrnce se smetanou a vanilkovým cukrem a důkladně promícháme, aby se dřeň pěkně rozplynula ve smetaně. Vmícháme žloutky a likér.
Směs nalejeme do malých zapékacích misek asi do tří čtvrtin. Zapékací misky dáme na plech a podlijeme vodou. Vložíme do rozehřáté trouby a při 120 stupních C pečeme přibližně 60 minut. Po vytažení z trouby necháme dobře vychladit.
Před podáváním posypeme dezert rovnoměrně třtinovým cukrem (1 lžička na 1 misku) a opálíme flambovací pistolí dozlatova. Před flambováním lze s cukrem přidat i pár kapek likéru, výsledný karamel na povrchu má potom lepivější a táhlejší konzistenci.