Na knedlíčky
- kuřecí játra 200 g
- vejce 1 ks
Head
- kořenová zelenina 300 g
Head
- libeček
- petržel
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- hovězí maso 200 g
- vaječný bílek 5 ks
Postup přípravy
Consommé: Uděláme si klasický vývar. Hovězí oháňku si předem opečeme v troubě na hnědou barvičku na cca 180 stupňů. V hrnci osmahneme rozpůlenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu do hnědé barvičky, přidáme protlak, červené víno, koření, libeček, sůl a opečené maso. Přiveďte k varu, pak stáhněte na menší plamen a nechte táhnout až sedm hodin. Po sedmi hodinách vývar přecedíme a necháme vychladnout. Veškerý usazený tuk sebereme. Mleté hovězí smícháme s bílky a zalijeme vychlazeným vývarem. Díky bílkům bude vývar krásně čirý. Přivedeme opět k varu a promícháváme – ale jen než se začne vývar znovu vařit! Pak stáhneme oheň a přestaneme míchat a necháme polévku dále vařit. Po třech hodinách polévku přecedíme přes sítko či plátýnko a podávám s játrovými knedlíčky.
Játrové knedlíčky: Očistíme si kuřecí játra a zbavíme je jemných žilek. Játra rozmixujeme a v misce smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi a trochou strouhanky. Až bude směs hotová, přidáme další strouhanku podle potřeby. Uválíme kuličky, které vhodíme do vařící vody, a jakmile vyplavou na hladinu (asi za 4 minuty), jsou knedlíčky hotové.