Těsto
- máslo 115 g (1/2 hrnku)
- tmavá čokoláda 450 g (3 a 1/4 hrnku)
- vejce (žloutky a bílky oddělené) 4 ks
- cukr krupice 55 g (1/4 hrnku)
- sůl 2 lžičky
Zdobení
- slané preclíky 50 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo a čokoládu dejte do misky (nejlépe kovové) a postavte ji na kastrol s mírně vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody. Za občasného promíchání nechte máslo s čokoládou rozpustit a pak dejte stranou.
- Bílky ušlehejte nejlépe elektrickými metlami do polotuha. Postupně přidávejte cukr a šlehejte dál, až vznikne lesklý a tuhý sníh. Do rozpuštěné čokolády s máslem vmíchejte žloutky a sůl.
- Ve třech dávkách opatrně zatřete sníh do čokoládové směsi, jenom aby se vše spojilo. Vlijte do připravené formy, navrch rozložte preclíčky, vložte do trouby a pečte 25 minut nebo až budou okraje těsta upečené a prostředek tak akorát usazený.
- Koláč ozdobte preclíčky, nechte vychladnout a pak dejte alespoň na 3 hodiny do ledničky.
Vyzkoušejte také jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE