Fondant
- hořká čokoláda 100 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 60 g
- vejce 4
- cukr krupice 100 g
- máslo
- polohrubá mouka
Malinová omáčka
- mražené maliny 600 g
- cukr krupice 4 PL
Postup přípravy
- Rozehřejeme troubu na 190°C, rošt dáme raději výš. Připravíme si vodní lázeň: do hrnce stačí dát pár centimetrů vody a ohřívat, dokud se nezačne vypařovat.
- Rozehřejeme si máslo spolu s čokoládou - ideálně v kovové misce. Pomocí elektrického šlehače s metličkou ušleháme vejce do pěkné táhlé pěny. Šleháme dál, po vrchovatých lžících přisypávejte cukr. Vždycky tak po 10-15 vteřinách, dokud všechen nespotřebujeme. Pěna by měla být ještě nadýchanější.
- Hnědé vlijeme do žlutého. Teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Ručně metličkou pomalu spojíme v hnědou jednobarevnou hmotu.
- Prosejeme mouku a v něžnosti pokračujeme při jejím vmíchávání. Formičky vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nadávkujeme do připravených formiček a vložíme je do vyhřáté trouby na požadovanou dobu sedmi minut. Prostředek těsta na hladině by měl zůstat níž než kraje. Hotový fondant necháme pár minut chladnout. Lehce zatřepeme s formičkou a hned ucítíme, že fondant půjde v pohodě vyklopit.
- Vyklopíme a servírujeme s malinovou omáčkou.
- Zmražené maliny dáme do rendlíku spolu s cukrem, podlijeme asi deci vody. Necháme úplně roztát a následně asi deset minut provařit. Propasírujeme přes sítko a podáváme s fondanty.
Autor receptu: Tereza Bumbálková