Suroviny
- čokoláda 200 g
- máslo 200 g
- mouka 100 g
- vejce 6 ks
- cukr 180 g
- banán
- mascarpone 2 kelímek
- smetana 250 ml
- kondenzované mléko 2 lžíce
- košíčky 5 ks
Postup přípravy
Na vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem
Mezitím si vyšleháme vejce a pomalu přidáváme cukr
Jakmile je čokoláda rozpuštěná a vejce vyšlehané, vlijeme čokoládu s máslem do mísy s vyšlehanými vejci, jemně mícháme, dokud se nám nevytvoří čokoládová barva
Pak přisypeme prosátou mouku a opět lehce vmícháme
Do silikonových košíčků nalejeme směs do dvou třetin; pokud máme plechové nebo keramické formičky, musí se vymazat máslem a vysypat moukou
Nakonec vložíme do předehřáté trouby na 190–200 °C a necháme cca 9 minut
Střed těsta by měl zůstat níž než okraje
Na vytvoření čepičky si dáme do mísy mascarpone, smetanu, kondenzované mléko a vyšleháme
Necháme vychladit v lednici a před podáváním zdobíme fondány
Na závěr si nakrájíme čerstvé jahody a banán a pokládáme na čepičku i kolem fondánu
Dezert
Čokoládový fondán s čepičkou a ovocem
Ingredience:
200 g hořké čokolády200 g másla100 g hladké mouky6 vajec180 g cukr krupicejahody a banán na ozdobu2 kelímky mascarpone250 ml 30% smetany2 lžíce kondenzovaného mléka5 ks silikonových košíčků