Suroviny
- lískové ořechy (najemno namleté) 125 g
- hladká mouka 80 g
- kakao (holandského typu) 20 g
- hořká čokoláda 280 g
- máslo 200 g
- káva (silná) 25 ml
- vejce 5 ks
- třtinový cukr 220 g
Krém
- krémový sýr (např. Lučina, Philadelphia, Buko) 200 g
- javorový sirup 100 ml
- smetana ke šlehání 2 kelímky
Poleva
- hořká čokoláda 200 g
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C. V míse promíchejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a kakao. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. K tekuté směsi vmíchejte teplou kávu a postupně do ní také vešlehejte žloutky ze všech vajec.
- Všechny bílky dejte do čisté misky a vyšlehejte pevný sníh, do kterého poté, co se začne zpevňovat, postupně zašlehejte všechen cukr. Sníh lehce vmíchejte do čokoládové směsi a na závěr do ní ještě zapracujte i směs oříšků s moukou.
- Těsto nalijte do formy o průměru 22 cm a pečte asi 30 minut.
- Krém: Sýr našlehejte s javorovým sirupem. V jiné misce ušlehejte studenou smetanu dotuha. Šlehačku pak po částech vmíchejte do našlehaného sýra.
- Upečený korpus nechte 10 minut odpočinout ve formě, poté ho vyndejte a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Vychladlý korpus v polovině příčně rozkrojte dlouhým tenkým nožem a jeho spodní část potřete krémem.
- Poleva: Do misky nahrubo nastrouhejte čokoládu, přidejte máslo a vše pomalu za stálého promíchávání rozpusťte nad horkou vodou. Polevu nechte asi 10 minut zchladnout, občas ji promíchejte. Poté ji nalijte na dort a rozetřete po povrchu i stěnách dortu.
- Čokoládové hobliny: Rozpuštěnou hořkou čokoládu rozetřete širokým nožem nebo cukrářskou špachtlí v tenké vrstvě na pečicí papír. Překryjte ji dalším kusem papíru a od středu k okrajům čokoládovou vrstvičku rozprostřete a uhlaďte. Oba papíry pak srolujte a trubičku nechte vychladnout. Po rozbalení ztuhlá čokoláda popraská a odloubne se z papíru v dlouhých hoblinách.