Na vložku
Na těsto
- droždí 15 g (asi 1/3 kostky)
- voda 350 ml
- kvásek 50 ml
- polohrubá mouka 350 g
- žitná chlebová mouka 150 g
- sůl 10 g (asi 2 lžičky)
Navíc
- mouka
- tuk na pečení
- olivový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- Den předem omyjte polovinu šalvěje, otřepáním ji osušte, lístky otrhejte a najemno nasekejte. Do hrnce dejte čočku, nasekanou šalvěj, ocet, cukr, 200 ml nálevu z papriky a vodu. Uveďte do varu a při mírném žáru vařte 15–20 minut. Vše nechte společně bobtnat 8 hodin nebo přes noc, než čočka vstřebá veškerou tekutinu.
- Následující den nakrájejte papriky nadrobno. Na těsto rozpusťte droždí ve vlažné vodě v míse a smíchejte s kváskem. Přidejte mouku a na závěr sůl. Vše propracujte. Těsto hněťte v robotu 8–10 minut (4 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně.
- Na závěr zvolna vmíchejte nasáklou čočku a papriku. Poté těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut.
- Vymastěte formu. Zbylou šalvěj omyjte, osušte a lístky otrhejte. Těsto vložte do formy, posypte šalvějí a potřete vodou, aby příliš rychle nezhnědlo. Chléb nechte kynout dalších 20 minut ve formě.
- Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 250 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Plech s vodou vyndejte, chléb vložte do horké trouby (doprostřed) a snižte teplotu na 210 stupňů. Chléb dopékejte 30–35 minut. Ještě horký ho potřete olivovým olejem.