Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Blog šéfredaktorky

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

S Klárou v kuchyni #10: U moře

S Klárou v kuchyni n.10

S Klárou v kuchyni n.10 Zdroj: Klára Michalová

  • Zavřít

S Klárou v kuchyni n.10 Zdroj: Klára Michalová

Nevím jak vy, ale já mám odjakživa cestování spojené s kulinárními zážitky. Upřímně, podle jídla si i vybíráme destinace, kam se chceme podívat. Letos jsme to pojali trochu punkově a vyrazili do Chorvatska s nadějí, že najdeme nějaké hezké místo a dobře se najíme. A obojí se splnilo :)

Ještě na brněnské dálnici jsme se dohadovali, jestli skončíme na Istrii nebo se vydáme na jih do Dalmácie. Nakonec jsme zvolili delší trasu s tím, že někde okolo Splitu uhneme z dálnice na přímořskou magistrálu a cestou po pobřeží najdeme naše místo snů...

Cesta nás dovedla do příjemného městečka Omiš, kde najdete hezké staré město a hlavní třídu se zeleninovým trhem a spoustou restaurací. Jako výchozí bod to bylo slibné. Po dlouhé cestě jsme se zastavili u první přímořské restaurace a já protentokrát zvolila něco vydatného. Čevapi z mletého masa byly šťavnaté, grilovaná zelenina chutná, ajvar výtečný a hranolky zbytečné :)

Čevapi z mletého masa s pečenou zeleninou a ajvarem, Foto: Klára Michalová

Po obědě jsme pokračovali dál za město a po pár kilometrech se před námi otevřela nádherná zátoka s pláží s pár bungalovy rozesetými ve svahu. Okamžitě jsme sjeli k recepci a tam na nás přímo čekal apartmán 10 metrů od moře. A bylo rozhodnuto. Zátoka Mala Luka bývala prý před revolucí českou kolonií, je to opravdu jen kousek přírody s pěknou pláží a 12ti bungalovy, takže i příjemně poloprázdno...

Zátoka Mala Luka ve Střední Dalmácii, Foto:archiv

Nejprve jsme zajeli na zeleninový trh a udělali pořádnou zásobu čerstvé zeleniny a ovoce. V obchodě jsme dokoupili sýr feta, olivový olej a vinný ocet a pár lahví vína. Přes den jsem pokaždé udělala velkou mísu řeckého salátu (viz. úvodní foto), který jsme jedli přímo na pláži a večer jsme vyráželi za autentickým jídlem do restaurací v Omiši.

Zeleninový trh v Omiši, Foto: Klára Michalová

Pravdou je, že hned napoprvé jsme se strefili a navštívili restauraci Bastilon na hlavní třídě. A protože nám tam moc chutnalo, ještě jsme se tam párkrát vrátili. Sympatický majitel se svěřil, že žil několik let v Praze kousek od nás a rovnou nám doporučoval pražskou restauraci Chorvatský mlýn :)

Jako předkrm jsme si dali pražené grundle - malé rybičky, které se jí vcelku. Byly nevysušené a jako předkrm výborné. Pak přišla na stůl chorvatská specialita - chobotnice pod pekou. Připravuje se v kovové nádobě, do které se dají brambory a další zelenina, na to se položí chobotnice a vše se zakryje kovovým víkem. Celá nádoba se dá do pece a překryje se hromadou žhavých uhlíků. Výsledek byl ohromující, chobotnice s fantasticky měkkým masem a skvělá příloha v jednom hrnci rozhodně stojí za vyzkoušení.

Při našich návratech do stejné restaurace jsme si dali i jednoduše ogrilované celé ryby a opět jsme si moc pochutnali. Jako příloha se zde podávají schválně mírně rozvařené brambory smíchané s další zeleninou připravenou al dente, v našem případě s mangoldem, a do této směsi se přidá olivový olej, sůl a rozmačkaný česnek. Perfektní je to i s kapustou, cuketou, zelenými fazolkami nebo brokolicí.

Pražené grundle jsou výtečná chuťovka, Foto: Klára Michalová

Chobotnice pod pekou, Foto: Klára Michalová

Po pěti dnech na jednom místě jsme se posunuli asi o 15 km na jih do malebného městečka Pisak, kam se právě z Prahy přesunul náš kamarád Marko, který tu s rodinou vlastní dům. Pomohli nám najít hezký apartmán v sousedství a pro nás začala radost z chorvatské domácí stravy. Marko je totiž nejen Chorvat, ale také kuchař. V Praze v Holešovické tržnici má restauraci Maare, kde můžete ochutnat ryby a plody moře v domácí úpravě, nenačinčané, autentické, fantastické! Marko navíc do Čech dováží čerstvé chorvatské ryby, které prodává na internetu nebo na farmářských trzích.

Marko nám připravil výbornou rybí polévku - vlastně vývar s kusy rybího masa, s trochou zeleniny a těstovinou podobné tarhoni. A pak už přišly na řadu ryby! Spoustu ryb a spoustu druhů :) A krevety... A vařený mangold s bramborami... A meruňkový koláč... A zmrzlina... A dobré víno... :) Bylo to super a moc jsme si to užili, takže tímto chci poděkovat Markovi a Esterce za skvěle strávené dva dny a nezapomenutelné kulinární zážitky!

Rybí vývar s těstovinami, Foto: Klára Michalová

Grilované ryby - prostě je hoďte na gril a pak už si jen pochutnávejte..., Foto: Klára Michalová

Klára Michalová - šéfredaktorka Prima Fresh

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Recepty

Lahmacun: Turecká pizza s mletým hovězím masem a paprikou

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli


Přečtěte si také

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Tato dvě běžná jídla jsou překvapivě špatná pro diabetiky. Jezte je s rozumem

Recepty

Lahmacun: Turecká pizza s mletým hovězím masem a paprikou

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Novinky

Wasabi, které známe z japonských restaurací, není vůbec wasabi. Je vyráběné z obyčejných českých surovin

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Smetanová fregola s uzeninou a trojím hráškem

Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Maso

Mexický hovězí guláš s fazolemi

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Vegetariánské

Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Vybíráme pro vás

Zákony vlka

Kriminální

Dobré zprávy

Komedie

Půlnoční zpověď

Drama / Kriminální

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Lásce navzdory

Komedie / Romantický

Zasněná láska

Komedie / Romantický / Telenovela
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.