Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Hranolky jsou chloubou Belgičanů

Hranolky

Hranolky Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Hranolky

Hranolky Zdroj: Thinkstock

French fries, pommes frites, pomfrity či hranolky – smažené brambory dobyly svět již před několika sty lety. Jedinečná pochutina, kterou si užíváme jak samotnou, tak i jako přílohu k jídlu, se začlenila do jídelníčků po celém světě.

Seznam.cz banner

Přestože si každý region přizpůsobil tvar hranolků i druhy omáček, kterými je ochucuje, země jejich původu zůstává pořád stejná – Belgie. A to i přesto, že se jim říká francouzské...

Specialita, na kterou jsou Belgičané pyšní

Podle belgického novináře Jo Géarda se hranolky smažily již před rokem 1680. Recept prý vynalezli rybáři z okolí Namuru, Andenne a Dinantu, kteří smažili malé rybky z řeky Mázy (Meuse). Jednalo se především o chudší část obyvatelstva, která byla na potravě z řeky závislá. Když však jednoho zimního dne jejich zdroj zamrzl, nahradili ryby bramborami nakrájenými tak, aby malé rybky připomínaly alespoň tvarem...

Hranolky. Foto: Thinkstock

I když se tento příběh hezky poslouchá, není bohužel nijak historicky podložený. Jeho pravdivost zpochybňuje i to, že podle jiných zdrojů byly brambory do tohoto regionu dovezeny až po roce 1735, a pochybnosti jsou také okolo potřebného množství oleje ke smažení, který si tehdejší chudina nemohla dovolit. Jisté ale je, že french fries zažily svůj boom po druhé světové válce.

Jak si ale hranolky získaly přívlastek francouzské? Podle jiné legendy za tím údajně stojí američtí vojáci, kteří dorazili do Belgie během druhé světové války, kde jim belgičtí francouzsky mluvící vojáci poprvé naservírovali hranolky. Francouzština byla tehdy oficiálním jazykem belgické armády a Američané nedělali velké rozdíly mezi jednotlivými národnostmi. Označení francouzské podle francouzsky mluvících kolegů hranolkům, které se časem rozšířily do celého světa, zůstalo. Z pommes frites se stala národní pochoutka, na kterou jsou Belgičané a Nizozemci náležitě pyšní, i proto si v některých regionech zachovaly označení vlámské – jako na jižní hranici Nizozemska s Belgií, kde se jim dodnes říká Vlaamese frieten.

Nejlepší hranolky na světě? Jedině v Bruselu!
Kam za jídlem

Nejlepší hranolky na světě? Jedině v Bruselu!

Dopřejte si kornout

Dnes se hranolky prodávají v Belgii na každém rohu. Obchody se jmenují friteries ve francouzštině a friekot/frikot/frituur ve vlámštině. Servírují se v typických papírových kornoutech a přelévají se nejrůznějšími druhy omáček. Nejčastěji to bývá majonéza a kečup, výborná je ale také andaluská omáčka – majonéza s pepřem a rajčatovou pastou, majonéza s kari, tatarská omáčka a mnoho dalších.

Hranolky. Foto: Thinkstock

Vzhledem k tomu, že jde o národní pokrm, potrpí si Belgičané na jeho správnou přípravu. Ta spočívá především v čerstvě oloupaných a nakrájených bramborách. Důležité je krájet pravidelné tvary ostrým nožem, aby jednotlivé hranolky absorbovaly při smažení méně oleje. Následující postup spočívá v jejich dvojím smažení, nejprve 5 minut při 130 °C, poté se nechají odpočinout a podruhé se smaží těsně před podáváním 2 minuty v oleji rozpáleném na 170 °C. Jen tak zůstanou křupavé a zlatavé a budou obsahovat „pouze“ 11,5 % tuku.

Muzeum hranolků v Bruggách – světová rarita

Jediné muzeum na světě, které se zaměřuje na tuto národní specialitu, bylo otevřeno v Bruggách. Mapuje historii hranolků od doby, kdy byly brambory poprvé přivezeny do Evropy, i to, jak se propracovávala jejich příprava. V muzeu je také bufet, ve kterém si můžete rovnou jeden z kornoutů dopřát. Jeho cena však není zahrnuta do ceny vstupného.

Autor (sponk)

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky muzeum kečup omáčka Belgie pokrm hranolky kari majonéza brambor tatarská omáčka

Návrhy pro vás

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry Sladké

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu Recepty

Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny Sladké

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky Maso

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos Zelenina

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Kuřecí medailonky s pikantní melounovou omáčkou – nevšední kombinace pro letní grilovačku Maso

Kuřecí medailonky s pikantní melounovou omáčkou – nevšední kombinace pro letní grilovačku

Ålandská palačinka (Ålandspannkaka) pečená v troubě podle Kristiny Lund – vyzkoušejte netradiční skandinávský dezert Sladké

Ålandská palačinka (Ålandspannkaka) pečená v troubě podle Kristiny Lund – vyzkoušejte netradiční skandinávský dezert


Přečtěte si také

Sladké
Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Recepty
Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu

Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu

Kam za jídlem
Fine dining s pivním párováním: Restaurace Vallmo & Pivovar Matuška společně boří předsudky

Fine dining s pivním párováním: Restaurace Vallmo & Pivovar Matuška společně boří předsudky

Sladké
Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Maso
Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky

Zelenina
Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Novinky
Vůně bylin, nadšení a udržitelnost na jednom místě: Vydejte se na výlet do Bylinkového ráje Sonnentor

Vůně bylin, nadšení a udržitelnost na jednom místě: Vydejte se na výlet do Bylinkového ráje Sonnentor

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Sladké
Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny Sladké

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Ålandská palačinka (Ålandspannkaka) pečená v troubě podle Kristiny Lund – vyzkoušejte netradiční skandinávský dezert Sladké

Ålandská palačinka (Ålandspannkaka) pečená v troubě podle Kristiny Lund – vyzkoušejte netradiční skandinávský dezert

Maso
Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky

Těhotnej kuchař: Zadělávaná kuřecí srdíčka s rýží – velmi chutné jídlo ve stylu za málo peněz hodně muziky

Kuřecí medailonky s pikantní melounovou omáčkou – nevšední kombinace pro letní grilovačku Maso

Kuřecí medailonky s pikantní melounovou omáčkou – nevšední kombinace pro letní grilovačku

Geniální trhané hovězí maso z Kantýny – inspirujte se postupem, který používají profíci Maso

Geniální trhané hovězí maso z Kantýny – inspirujte se postupem, který používají profíci

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos Zelenina

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny Vegetariánské

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny

Nápoje
Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Ryby a mořské plody
Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem Recepty

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře Ryby a mořské plody

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Polévky
Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Zelenina
Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Salsa pico de gallo – čerstvá salsa z rajčat s chilli a koriandrem je ideální ke křupavým nachos

Poklady belgické kuchyně: Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant – hromada sýra, vajec a pepře jsou základem této originální pochoutky Předkrmy a chuťovky

Poklady belgické kuchyně: Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant – hromada sýra, vajec a pepře jsou základem této originální pochoutky

Domácí bake rolls se sýrem a bylinkami – křupavá pochoutka k salse i vínu Předkrmy a chuťovky

Domácí bake rolls se sýrem a bylinkami – křupavá pochoutka k salse i vínu

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny Vegetariánské

Zapečené papriky plněné rýží, zeleninou a bylinkami – perfektní oběd pro letní dny

Pikantní mexický kotlík s fazolemi – rychlé bezmasé jídlo plné bílkovin podávejte s rýží Vegetariánské

Pikantní mexický kotlík s fazolemi – rychlé bezmasé jídlo plné bílkovin podávejte s rýží

Sladké
Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Malinové řezy s pudinkem a sněhovou čepicí – recept na letní dezert jako z cukrárny

Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a dračím ovocem podle Šona – exotický dezert překvapí strukturou, chutí i barvou Sladké

Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a dračím ovocem podle Šona – exotický dezert překvapí strukturou, chutí i barvou

Maková bábovka s rybízem – dokonalá kombinace chutí pro víkendový moučník Sladké

Maková bábovka s rybízem – dokonalá kombinace chutí pro víkendový moučník

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Když Rusko vyhraje, Ukrajinci půjdou proti Západu. Diplomat varuje před hořkým scénářem Potopený trajekt u Bali: Rozbouřené vody unášely hodiny pasažéry v bezvědomí, čtyři utonuli Diagnóza debility, zuřil Ševčík kvůli Green Dealu. Křeček navrhl, jak odstranit největší excesy

prima-zeny

Letní novinky na prima+: Skutečný příběh Nataschy Kampusch i pokračování Elišky a Damiána Plenu na kočár? Už nikdy, apeluje na matky záchranář. Namočením to ještě zhoršují Marie Rottrová nazpívala ústřední píseň k novému seriálu Polabí

prima-zoom

Horko zabije 500 tisíc lidé ročně Rodina měla doma 2000 smrtelně jedovatých pavouků. Žili s nimi i dvě malé děti Gigantický mrak připomínající tsunami vyděsil lidi na pláži. Podívejte se na ohromující přírodní úkaz

prima-fresh

Čokoládový dort „Minecraft“ – originální sladké překvapení pro fanoušky známé hry Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Tacos s trhaným krůtím masem, zeleninovou salsou a čedarem – snadný oběd pro celou rodinu

prima-cool

VIDEO: První trailer Nolanovy Odyssey Nový Jurský svět je nejhorší díl série. Směšný hit má absolutně neuvěřitelné scény Dostane závodní hit F1 pokračování? Tady je všechno, co o něm zatím víme

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Režisér Jan Hřebejk má dva domovy. S rodinou žije na hausbótu a v luxusní vile Vila Šafránkové a Abrháma zeje prázdnotou. Potomci se o dům ani zahradu nestarají Vyrazte do přírody a nasbírejte si bylinky. Jak a kde je správně sušit?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.